لامپ LED چیست؟

لامپ‌های LED در واقع مجموعه‌ای از یک یا چند LED  می‌باشند که برای به دست آوردن شدت نور و رنگ مورد نیاز با یکدیگر در یک مجموعه قرار داده می‌شوند و به منظور تأمین روشنایی و یا تزئینات مورد استفاده قرار می‌گیرند.

  مشخصات منحصر به فرد LED باعث شده است که لامپ‌های LED به سرعت جایگزین سایر منابع تأمین روشنایی گردند و از مصادیق بارز آن می‌توان به چراغ‌ها و علائم راهنمایی ساخته شده با LED اشاره کرد که در حال حاضر در کشور ما در مقیاس گسترده‌ای به کار گرفته شده‌اند و جایگزین نمونه‌های قدیمی شده‌اند.

در حال حاضر تولید کنندگان لامپ‌های قدیمی که معروف‌ترین آن‌ها OSRAM می‌باشد به صورت گسترده‌ای بر روی تولید لامپ‌های LED سرمایه‌گذاری نموده‌اند و موضوع زمانی جالب‌تر می‌شود که بدانیم که پیشروترین شرکت در زمینه تولید لامپ‌های کم‌مصرف (که در حال حاضر از نظر عده‌ای مناسب‌ترین نسبت به لامپ‌های LED می‌باشند. همین شرکت OSRAM می‌باشد و سرمایه‌گذاری عظیم شرکت بر روی LEDها نشانگر این نکته است که آن‌ها نیز به این موضوع که هیچ‌گونه منبع روشنایی در آینده قابل رقابت با لامپ‌های LED نمی‌باشد کاملاً آگاه می‌باشند.

 

چرا لامپ‌های LED ؟ (مزایای استفاده از لامپ‌های LED)

 در واقع هدف اصلی ما از این بحث پاسخ به این سئوال است که: استفاده از لامپ‌های LED نسبت به سایر لامپ‌های موجود چه مزایایی در بر دارد؟

  در ذیل تعدادی از مزیت‌های عمده لامپ‌های LED را نسبت به سایر لامپ‌ها توضیح خواهیم داد.

1. بازده

 در حال حاضر لامپ‌های LED بازده‌ای بین 20 تا 40 لومن بر وات را دارا می‌باشند و این در حالی است که این مقدار برای لامپ‌های التهابی 12 تا 15 لومن و برای لامپ‌های کم‌مصرف 35 تا 60 لومن بر وات و برای لامپ‌های بخار سدیم این میزان به 100 لومن بر وات می‌رسد. مشاهده می‌کنید که ظاهراً لامپ‌های LED برتری خاصی نسبت به لامپ‌های کم‌مصرف و یا بخار سدیم ندارند اما نکته‌ای که باعث تمایز و برتری بازده لامپ‌های LED نسبت به سایرین می‌شود این است که اولاً نور تولید شده توسط آن‌ها در تمام فضا پراکنده نمی‌شود و ثانیاً شامل پرتوهای فرابنفش و مادون قرمز نمی‌باشند و این باعث می‌شود که شدت نور آن‌ها در فضای مورد نظر نسبت به سایرین بیشتر باشد که در اماکن مختلفی که نیاز به نوز متمرکز مانند فعالیت‌های ابزار دقیق در صنایع، شرکت‌ها و ادارات استفاده نمود که این موضوع در شکل زیر نشان داده شده است.

 

  علاوه‌بر موارد فوق شما می‌توانید برای نیازهای مختلف خود به وسیله لامپ‌های LED نور مورد نیاز خود را تأمین کنید نه کمتر و نه بیشتر و این در حالی است که به علت مشکلات متعدد، لامپ‌های قدیمی را نمی‌توان با هر توان دلخواه تولید کرد و معمولاً دارای استانداردهای خاصی می‌باشند و معمولاً نور آن‌ها نیز مانند لامپ‌های LED قابل تنظیم نمی‌باشد.

 

2. قابلیت اطمینان بالا

               فرض کنید که احتمال از کار افتادن یک LED در ساعات 1 تا 5000 برابر با 002/0 باشد و اگر یک لامپ LED را با 500 عدد LED در نظر بگیریم و زمان تعویض این لامپ را منوط به از کار افتادن 200 LED بدانیم آنگاه احتمال تعویض این لامپ در زمان 1 تا 5000 ساعت برابر است با 002/0 به توان 200 که تقریباً برابر با صفر می‌باشد.

               لذا زمانی که یک لامپ LED را در شرایط استاندارد به کار گرفته شود می‌توان مطمئن بود که تا سال‌ها نیازی به تعویض آن نخواهد بود به همین علت در حال حاضر کلیه لامپ‌های LED از سوی تولید کنندگان خارج از کشور تا 5 سال تضمین می‌شوند و این شرکت‌ها متعهد می‌شوند که در صورت بروز هر گونه خرابی در هر نقطه دنیا بدون دریافت هیچ هزینه‌ای محصولات خود را جایگزین نمایند.

3. عمر مفید بالا

  تا قبل از ظهور لامپ‌های LED بالاترین عمری که برای منابع روشنایی ثبت شده بود چیزی در حدود 5000 ساعت بود و این مقدار با کمترین طول عمر متصور برای LEDها قابل مقایسه نمی‌باشد.

حال بیاییم اثر دو خصیصه‌ای که در فوق ذکر شد را بررسی نماییم.

 معمولاً هر زمان که از یک خیابان عبور می‌کنید یک یا چند عدد از لامپ‌های روشنایی خاموش هستند و در روز بعد مأموران آن‌ها را جایگزین می‌کنند که این امر مستلزم صرف وقت و هزینه بسیار زیادی می‌باشد ولی با جایگزینی لامپ‌های LED به جای لامپ‌های قدیمی می‌توان تا میزان زیادی در این هزینه‌ها صرفه‌جویی نمود.

4. عدم وجود پرتوهای فرابنفش و مادون قرمز

 همواره نوری که توسط منابع روشنایی تولید می‌شده است به همراه پرتوهای فرابنفش و مادون‌قرمز بوده است که در حوزه بینایی ما قرار ندارند و کاربردی به منظور تأمین روشنایی ندارند اما موضوع به اینجا ختم نمی‌شود پرتوهای فرابنفش علاوه‌بر این که کاربردی در تأمین روشنایی ندارند بلکه برای انسان مضر می‌باشند و دانشمندان، بر اساس نتایج آخرین تحقیقات زنان را از قرار گرفتن در زیر نور لامپ‌های مهتابی و کم مصرف منع کرده‌اند چون این گونه لامپ‌ها میزان زیادی پرتو فرابنفش از خود منتشر می‌کنند و این در حالی است که تأثیر پرتوهای فرابنفش بر مبتلا شدن به سرطان پوست سال‌ها پیش به اثبات رسیده است.

 

5. به کارگیری با ولتاژهای بسیار پایین

  ولتاژ مورد استفاده لامپ‌های LED می‌تواند بسیار پایین باشد و جالب است که لامپ‌های LED با مقدار ناچیزی از ولتاژ نامی خود نیز به نور افشانی خواهد پرداخت و می‌توان آن‌ها را با ضعیف‌ترین و کوچک‌ترین باطری‌ها تغذیه نمود. بنابراین می‌توان بسیاری از سیستم‌های روشنایی صنایع و ساختمان‌ها و حتی معابر را بدون نیاز به اتصال به شبکه‌ی سراسری توسط باطری‌ها و پیل‌های مستقیم تغذیه نمود که مشکل پیک و دره بار شبکه را تا حدودی مرتفع نموده و هزینه احداث تأسیسات انتقال برق در اماکن صعب‌العبور و فواصل بالا را کاهش داد.


منبع